Autor: Dnevnik

Novi Sad
21.05.2013.
18:30 > 10:41
Kasarna "Dr Arčibald Rajs" biće zaštićena kao spomenik kulture kad i ako Vlada Srbije prihvati predlog odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
  • 22.12.2014 09:03
    Kasran
    Prvo treba dokazati cija je stvarno kasarna u Futoskoj jer je u drugom svetskom ratu tu boravila madjarska vojska i tu je bio u konjusnici smesten spomenik Miletica.Treba vojsci dokazati da je nije ona sagradila i da nije posteno da je ne predaju onako kako su je i oteli.Zgrada bi trebala da sluzi kulturi a ne da stoji i propada sto kazuje da smo uistinu bogati ali bogati glupostima i nekulturi.
  • novosadjan

    22.05.2013 15:55
    ako je stave pod zastitu "drzave" onda bolje odma da je sruse da ne propada polako
  • Tja

    22.05.2013 10:36
    @Anonimus - @Ha : Exit,
    Gigstix i cela ta ekipa nema veze sa DC. Ama bas nikakve. Imaju veze mozda sa CK13 zbog slicne ideje. Ali sa Exitom, nikakve. Ne znam kako si uopste dosla na ideju da spojis dve nespojive. Prvi su zesci kapitalisti utilitarci, dok su drugi zesci soc-levicari. I te bolidne price kako su strani placenici ne moze da izgovori neko ko sebe naziva liberalom, zato nemoj da se pravis lola.
  • 22.05.2013 09:03
    @Ha
    Ja nisam desnica, naprotiv, ultraliberalna, naklonjena autonomiji i uzasnuta svim fasitickim i modernim patriotskim idejama, pa sam protiv onog upada. Iz nekoliko razloga. Prvi i osnovni je sto se zakon mora postovati, upravo u najboljim i najliberalnijim sistemima najvise, jer on cuva slobode. Drugi jos vazniji, jer su to organizovali nimalo naivni niti posteni ljudi, slicni (i neki isti) koji su nekad uzurpirali tvrdjavu, a danas putem te firme unistavaju zajednicko dobro, uzimaju ogromne pare od grada i pune svoje racune u inostranstvu. Ne budi naivan.
  • 22.05.2013 08:08
    @Mile
    Jako si kontradiktoran. To o čemu govoriš nije istinska autonomija. Zašto bi Novi Sad odlučivao u ime Zrenjanina ili Subotice? Treba dati ovlašćenja opštinama, pa da SVAKO može da raspolaže svojim, a ne da dobijemo još jedan Beograd umesto Beograda.
  • 22.05.2013 08:07
    Mozda je to ovako za ubuduce

    kasarna propada, Vojvodina nema nikakva prava da odlucuje o svojim dobrima

    a jos manje ima sredstava da ih odrzava, zna se BG je taj koji diktira

    i onda sta ce biti

    za 1 do 2 godine, kasarna ce u otpunosti se izronirati i eto tada dolazi SPASILAC pod zvucnim imenom i sposobni biznismen,

    koji ce stvoriti raj od tog objekta a sve za djabe i pod okriljem profi politicara
  • Sremcina

    22.05.2013 07:31
    Prica u kratkosti
    Sve sto je u rukama Beograda propada (dokazano) tako da me ne bi cudilo da ovu zgradu zapostave do totalnog oronuca pa da je neki baja kasnije kupi za tepsiju riba. Baja ce zgradu srusiti, izgraditi stanove koje ce prodavati po tri puta i niko ga nikad nece vise videti.
  • Ha

    22.05.2013 07:22
    Gledao dokumentarac o DC na RTV kanalu na Yutoube i najvise su se u komentarima javljali fasisti (pregledao sam njihove profile, svi su 14/88 "ultrasrbende", tacnije bolidi buzdovani) nazivajuci ih najpogrdnijim imenima. Eto ko se odmah prvi pojavi sa stormfronta da pljuje te likove sto su pokusali makar nesto da urade. Smeta im sto su liberalni. Zato i stalno govorim da nam ne treba ultradesnica ovde.
  • 22.05.2013 07:14
    @Vatrogasac
    Preteče me, upravo sam to hteo da napišem.
    Postojeće mesto na kojem se nalaze vatrogasci nije adekvatno, prvo što izlaze na jako usku saobraćajnicu, pa postoji mogućnost da u slučaju intevencije ostanu u saob. čepu i ne stignu na vreme tamo gde treba.

    Ova kasarna bi bila idealna, prvo zbog blizine saobraćajnice kao što je Futoška ulica, objekat je dovoljno veličine.
    Naravno spoljni izgled zgrade ne mora da se menja, neka ostane kakav jeste, naravno samo fasadu obnoviti.
  • Vatrogasac

    22.05.2013 06:57
    Kasarna je idealna za trening centar i vatrogasce
    Vatrogasci imaju jako loše uslove za rad ova KASARNA bi im pomogla da oni koji dežuraju 24 h imaju svoj trening centar kao svuda u SVETU, gde vatrogasci u slobodnom vremenu se penju po zgradi , pale vatru , i u sekundama im se mere akcije, ova kasarna ispunjava sve uslove i ima i trpezariju i dvoriše ,a i visinu za skakanje i penjanje po krovu...Pogledajte u kakvim lošim uslovima rade vatrogasci...JEDNOM im nađite adekvatno mesto za trening i rad.
  • PP

    22.05.2013 06:44
    Logika?
    A šta su trebali? Da ostave ekipu koja je protiv zakona zauzela mesto?
    Onda bi svaka budala mogla da uleti u bilo koji prostor i prisvoji ga za sebe.
  • Gari

    22.05.2013 06:40
    Dakle, zgrada propada, tj. prepustena je samoj sebi, kao i sve drugo sto je pod zastitom.
  • Mile

    22.05.2013 06:19
    A zasto vlada Srbije,dokle da Beograd odlucuje u ime Novog Sad,Subotice,Nisa ili nekog drugog grada.Zato trazimo INSTINSKU AUTONOMIJU,da sami odlucijemo o nasem okruzenju i zivotu.Da budemo Pokrajina kao sto su Pokrajine u Nemackoj,Italiji,Spaniji ili na nekom drugom mestu.
  • ma

    22.05.2013 00:17
    test
  • mile

    21.05.2013 23:28
    kasarna je idealna za muzicku skolu maprimer, ionako iznajmljuju zgradu a prebukirani su tu bi inali i menzu i ogromno dvoriste milina
  • @ pitanjce

    21.05.2013 22:30
    Sazidana u vreme Austrougarske. Tada je Novi Sad kao slobodni kraljebski grad bio duzan da o svom trosku zida vojne objekte na svojoj teritoriji u kojima bi bila smestena vojska. Gradovi koji nisu bili slobodni kraljevski gradovi nisu bili duzni da zidaju vojne objekte pa je to umesto njih radila drzava. Sve do negde 1922. godine kasarna je bila vlasnistvo grada. Negde u to vreme vojska Kraljevine SHS gradu daje sledeci predlog. Vojska se u zamenu za tu i jos nekoliko drugih kasarni u gradu odrice mostobrana u korist grada. To znaci da je grad na svoje ime uknjizio mostobran a vojska tj. Ministarstvo odbrane je na svoje ime uknjizilo ovu kasarnu, kasarnu u ulici vojvode Bojovica, vojne barake u Kisackoj (to je danas prostor oko Almaskog groblja i izgorele diskoteke Kontrast), aerodrom Jugovicevo na Detelinari, zemljiste na kojem je izgradjena danasnja basta doma vojske na keju. Grad od Ministarstva odbrane (to se tada zvalo Ministarstvo vojske i mornarice) je kao sto rekoh u vlasnistvo dobio mostobran i zemljiste u krugu od oko 500m oko mostobrana. Da ova konverzija zemljista nije izvrsena grad Novi Sad danas ne bi imao zgradu Izvrsnog veca (Banovina), ne bi imao mosta ka Petrovaradinu a ulice Jovana Boskovica, Vojvode Misica, Vojvode Putnika, deo Maksima Gorkog, deo Radnicke, Vladike Platona Isidorina gimnazija,OS Djordje Natosevic,... danas ne bi ni postojali. Na tom mestu bi danas i dalje stajao mostobran a prostor sve do ulice Zarka Zrenjanina bi bio jedna velika livada. Ostaci mostobrana se mogu i danas videti kod spomenika zrtava Racije. Dakle, da se vojska pre 90 godina nije odrekla mostobrana deo Novog Sada koji danas izlazi na kej ne bi nikada postojao.
  • Novosadista

    21.05.2013 20:56
    Kasarna "Dr Arčibald Rajs" biće zaštićena kao spomenik kulture kad i ako Vlada Srbije prihvati predlog odluke?????????????

    Deklaracija? DA, DA, DA.
  • 21.05.2013 20:53
    Bilo bi
    lepo.
  • Ns

    21.05.2013 20:26
    -
    Zašto? Treba dati nekom GROK "investitoru" da napravi neko remek delo moderne arhitekture kao što prave po celom gradu, to je sad IN
  • -

    21.05.2013 19:37
    -
    a sta je sa onom zgradom prekoputa banovine koja je smerno ostavljena da propada? jednu srede a 10 sruse.

    na ovom mestu je pre godinu dana aplaudirano uz uzdahe ovbnovi fasade na trgu-eno ljusti se. ni godinu dana nije izdrzala.

    u jevrejskoj ulici pri obnovi fasade su sivonjski prekreceni ukrasi istom farbom kao i fasada pri cemu su se izgubili detalji.
    ko ce ih smirglati da dobiju neki prepoznatljiv oblik.
    ---------------------------
    sto neko rece za obnovu kapije-dajte nama da je sredimo. bice desetostruko jeftinije i pouzdanije
  • 21.05.2013 19:13
    Nisu izbačeni, zamoljeni su da izađu i to ne od strane policije, već od strane vojne policije, koja je nadležna za objekat. Policija je intervenisala jedino nad onima koji su želeli nasilno da se vrate nazad.
  • pitanjce

    21.05.2013 19:12
    Zna li neko istorijat ove zgrade? Kada je sazidana, ko je sazidao, za koju namenu, i kada je prešla u državne ruke i pod kakvim okolnostima?

    Hvala unapred.
  • mile V*

    21.05.2013 19:09
    kasarna
    Ako je ova informacija tačna,onda svaka čast.
  • 21.05.2013 19:01
    Odakle vam lova...
    pa oni nemaju pare ni postojece da saniraju a kamoli da se upuste u sanaciju i prenamenu prostora kao sto je ovaj.

    ajte vi to lepo prodajte nekom .atijevicu, .ajicu ili .utorovicu pa da oni lepo naprave neki hotelcic, pa lepi trzni centric....a ne neki narkomani da se tu skupljaju ko zna od koga placeni...

    da se ja pitam sve umetnicke skole bi bile u ovom prostoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna